Lauterbrunnen: Su gelir güldür güldür!

  • Tam 72 tane şelalenin güldür güldür aktığı Lauterbrunnen Vadisi, İsviçre Alpleri’nin arasına sıkışmış bir yeryüzü cenneti…

  • Şelalelerin en meşhuru olan Staubbach, Avrupa’nın da en yüksek şelalelerinden biri. Yaklaşık 300 m yükseklikten dökülen şelale, vadiyle aynı adı taşıyan Lauterbrunnen kasabasının hemen yanında. Yaz aylarında kayalıklardaki balkona çıkıp şelaleyi arkasından izleyebilirsiniz.

  • Koca kayaların arkasına gizlenmiş olan Trümmelbach şelalesi ise tam bir doğa harikası. Saniyede 20 bin litre suyun aktığı şelaleye erişim, sadece yaz aylarında bir tünel asansörüyle sağlanıyor.

  • Lauterbrunnen, şelaleriyle olduğu kadar zengin doğal ve kültürel mirasıyla da biliniyor. Unesco Dünya Mirası listesindeki Jungfrau-Aletsch bölgesinde yer alan vadide temalı gezi rotaları var. Sadece tabelaları takip edin ya da rehberli turlara katılın.

  • Lauternbrunnen’e kadar gelmişken 1650 m yükseklikteki trafiğe kapalı Mürren köyüne çıkın. Buradan da teleferikle Allmendhubel’e çıkıp, Alpler’in meşhur üç zirvesi Eiger, Jungfrau ve Mönch manzarası eşliğinde dağ yürüyüşü yapabilirsiniz. Burada çocuklar için çok güzel bir oyun parkı da var.

  • Mürren’den teleferikle çıkabileceğiniz bir başka nokta da Schilthorn. Buradaki 2970 m yükseklikteki döner restoranda, 40 dağ zirvesi ve 20 civarında buzul manzarasına karşı döne döne yemek yeme şansınız var. Kelimenin tam anlamıyla başınız dönebilir! (1969 yapımı James Bond filmi On Her Majesty’s Secret Service burada çekilmiş. Hâlâ türlü türlü atraksiyonlarla filmin ekmeğini yemeğe çalışıyorlar.)

  • Vadinin doğu tarafındaki tepede ise Wengen kasabası var. Bu kasaba da trafiğe kapalı, dolayısıyla dişli demiryolunu kullanarak tırmanan treni kullanmanız gerekiyor. Kasabadaki kilisenin arkasından vadi manzarasına karşı selfie çekmeyi unutmayın!

  • Zamanınız (ve de paranız) varsa Wengen’den Avrupa’nın en yüksek tren istasyonu olan Jungfraujoch’a devam… 3454 m. yükseklikteki “Top of Europe” olarak adlandırılan istasyona çıkmak için Kleine Scheidegg’den aktarma yapmanız gerekiyor. Zirvede Japon turistlerle paylaşacağınız kafe-restoran, manzara platformu, Ice Palace ve yazları açık olan Snow Fun Park gibi birçok mekan/aktivite var.

  • Gezilecek yerler bitti mi? Bitmedi! Hala enerjiniz kaldıysa Lauterbrunnen’den araba ya da otobüsle dar dağ yollarından geçerek tipik bir İsviçre dağ köyü olan Isenfluh’a, oradan da nostaljik kırmızı teleferikle Sulwald’a çıkın. Manzara? Eiger, Jungfrau ve Mönch üçlüsünden Grindelwald vadisine, Schynige yaylasından Lauterbrunnen vadisinin derinliklerine kadar… Manzaraya doyabilirseniz kışın kızak, yazın scooter’la aşağı inebilirsiniz.

Yorum bırakın