İsviçre eğitim sistemi, anaokulundan üniversiteye kadar Avrupa ortalamasının üzerinde standartlara sahip. Nispeten ufak bir ülke olmasına rağmen üniversite eğitiminde de özellikle yabancı öğrenciler tarafından tercih edilen okullara ev sahipliği yapıyor. İşte QS World University Rankings rakamlarına göre İsviçre üniversite rehberi, tercih sizin…
1. ETH Zurich –Eidgenössische Technische Hochschule
Türkçe adıyla Zürih Federal Teknoloji Enstitüsü, dünyanın en iyi üniversiteleri arasında 8. sırada. Kıta Avrupasının en iyi üniversitesi olarak biliniyor. Yeryüzü ve Deniz bilimlerinde dünyada ilk sırada olan okul, Mühendislik ve Teknoloji alanında ise 5. durumda. 1855 yılında açılan üniversitede bugün 16 bölümde yaklaşık 19 bin öğrenci var; bunların üçte biri yabancı. Üniversiteden bugüne kadar aralarında Einstein’ın da bulunduğu 21 Nobel ödüllü kişi gelip geçmiş.
2. Ecole Polytechnique Fédérale de Lausanne
Dünyanın en iyi 14. üniversitesi. Özellikle teknoloji alanında prestiji çok yüksek. Araştırma ve eğitimdeki başarısıyla dünyanın dört bir yanından üstün yetenekli öğrencileri kendine çekiyor. 354 tane laboratuarı bulunan okulun 120 ülkeden 10 bin civarında öğrencisi var. Cenevre Gölü’nün kenarında Alpler manzaralı bir kampüse sahip.
3. Zürih Üniversitesi
1833’te kurulan Zürih Üniversitesi, dünyanın en iyi 80. üniversitesi. Avrupa’daki modern anlamda ilk devlet üniversitesi olarak biliniyor. 26 bin öğrencisiyle İsviçre’de eğitim veren en büyük üniversite. Anatomi ve Fizyoloji alanında dünyada 20. sırada olan okul, özellikle tıp, immünoloji, genetik, nöroloji ve yapısal biyoloji alanlarındaki çalışmalarıyla tanınıyor.
4. Cenevre Üniversitesi
1559 yılında kurulan üniversite, 140 ülkeden 16 bin civarında öğrenciye sahip. Özellikle hukuk, astrofizik, astronomi, genetik, psikoloji, nöroloji ve teoloji alanlarında gelişmiş olan Cenevre Üniversitesi, dünya sıralamasında 95. sırada.
5. Basel Üniversitesi
1460 yılında kurulan üniversite İsviçre’nin en eski üniversitesi. 7 fakültede 13 bin civarında öğrenciye eğitim veriliyor. Bunların %26’sı master, %22’si ise doktora öğrencisi. 377 profesöre sahip olan Basel Üniversitesi, özellikle fen bilimleri ve kültür alanında söz sahibi. Dünyada 141. sırada.
6. Lozan Üniversitesi
1537’de bir ilahiyat okulu olarak kurulan Lozan Üniversitesi, 1890 yılında üniversiteye çevrilmiş. Dünyada 138. sırada bulunan üniversite tıp, fen bilimleri, yer bilimleri, işletme, çevre, sosyal ve beşeri bilimler alanlarına odaklanmış durumda.
7. Bern Üniversitesi
Eğitimdeki mükemmelliğiyle bilinen Bern Üniversitesi, şehirle iç içi geçmiş kampüsleriyle sosyal ve ekonomik hayatın tam içinde. Dünyanın en iyi üniversiteleri listesinin 181. sırasında. (181. olması kulağa kötü geliyor olabilir ama Türkiye’nin en iyi üniversiteleri sayılan Bilkent, Sabancı, Koç, ODTÜ, Boğaziçi ve İTÜ’nün ilk 400’de bile olmadığını not düşelim.)
8. St. Gallen Üniversitesi
Dünya sıralamasında 288. sırada bulunan üniversitede işletme, ekonomi, hukuk, sosyal bilimler ve uluslararası ilişkiler bölümlerinde 8 bin civarında öğrenci eğitim görüyor. Nispeten küçük bir üniversite olmasına rağmen işletme alanında Avrupa’daki en iyi okullardan biri, dünyada ise 50. sırada.