- Yaklaşık 20 bin maskeli/kostümlü katılımcıyla düzenlenen Basel Karnavalı, orijinal adıyla Fasnacht, İsviçre’nin en kalabalık festivali olarak biliniyor.
- Tamam bir Rio ya da Venedik Karnavalı değil ama İsviçre ölçeğinde bakarsak büyük tantana kopuyor. Yıl boyunca gayet sessiz sakin bir şehir olan Basel bir anda bambaşka bir kimliğe bürünüyor, caddeler sokaklar Zincirlikuyu metrobüs durağı gibi oluyor.
- Fasnacht, Protestan dünyasının tek karnavalı. Tarihi 14. yüzyıla kadar dayanıyor. Her sene Büyük Perhiz’in ilk gününü (Kül Çarşambası) takip eden Pazartesi sabahı başlayıp tam 72 saat sürüyor ve yılın en güzel üç günü olarak adlandırılıyor. Bu tarihler her yıl değişmekle birlikte genelde Şubat, Mart aylarına denk geliyor.
- Karnaval saat 04.00’da Morgenstreich ile başlıyor. Şehrin tüm ışıkları söndükten sonra gruplar aynı anda fenerlerini yakıp karnaval ezgilerini çalarak yürüyüşe başlıyor.
- Gayet curcunalı kıyafetler ve Larve denen abartılı maskeler içindeki “Clique”ler, trampet ve piccolo (bir çeşit flüt) eşliğinde 3 gün boyunca sokaklarda dolaşıyor. Pazartesi ve çarşamba öğleden sonra kortej geçişi var. Salı günü ise çocuklara ayrılmış durumda. (Benim çocuğumun hassas kulakları bu gümbürtüden rahatsız olur diyorsanız merak etmeyin, İsviçreli bilim adamları onu da düşünmüş; küçük çocuklar için koruma kulaklıkları var.)
- Rotası ve zamanı belli büyük kortej geçişlerinin yanı sıra gruplar 3 gün boyunca eski şehrin dar sokaklarında da her an karşınıza çıkabilir.
- Geleneksel kostüm ve maskelerin yanı sıra gruplar her yıl politika, çevre, barış gibi konularda kendine has güncel bir tema (sujet) seçiyor. Flüt çalan bir nükleer başlık görürseniz şaşırmayın!
- Salı akşamı 7.30 ile 11 arası Marktplatz, Barfüsserplatz ve Claraplatz’da, Gugge denen tuhaf ama eğlenceli karnaval müziğinin icra edildiği konserler var.
- Morgenstreich’ta kullanılan ve boyları bazen 3 m’yi bulan, ağaç, kanvas ya da kağıttan yapılmış fenerler (Laterne), karnaval boyunca Münsterplatz’da sergileniyor.
- İzleyicilerin (çocuklar hariç) kostüm giymesi ya da grupların arasına karışıp yürümesi hoş karşılanmıyor. Tamam şehirde 3 gün boyunca kurallar askıya alınıyor ama her şeyin de bir adabı var.
- Karnaval süresince sokağa çıkarken Blaggedde adı verilen rozetten satın alıp görünür bir yere takmanız lazım; yoksa Räppli denen konfetileri çuval çuval başınızdan aşağı yiyebilirsiniz. Gerçi taksanız da yiyorsunuz ama siz her halükarda bir tane alsanız iyi olur. Bir nevi karnaval vergisi, hem hatıra olur.
- Waggis’lerin geçerken attığı şeker, meyve ve hatta soğanları toplamak için de boş bir çanta bulundurursanız fena olmaz.