Bu kadar turist Luzern’de ne arıyor?

80 bin nüfuslu Luzern, İsviçre’nin Zürih, Cenevre, Basel ya da Bern gibi ilk akla gelen şehirlerinden olmasa da en turistik şehirlerinden biri. Muhteşem bir doğanın kalbinde, bir yanda nehir, diğer yanda göl, öbür yanda dağlarla çevrili Luzern, tarih, sanat ve mimari zenginliğiyle de turistleri kendine çekiyor. İşte size, kendi küçük şöhreti büyük Luzern’de yapılacak şeyler, gezilecek yerler için pratik bir rehber:

Kappellbrücke

14. yüzyılda yapılan Luzern’in sembolü ahşap köprü, Avrupa’daki en eskilerden biri. Reuss Nehri’ni bildiğimiz köprüler gibi düz değil, çapraz olarak geçiyor. Yanındaki Wasserturm (Su Kulesi) ile birlikte zamanında şehrin surlarının bir parçası olarak yapılmış. Çiçekli süslemeleriyle ünlü köprü ve eskiden arşiv, hazine, hapishane olarak hizmet veren kule, turistlerin en çok fotoğrafladığı yerlerden biri.

Eski şehir

Reuss Nehri’nin kuzeyi (Kuzey neresi yahu, pusulayla mı geziyoruz diyenler için: Gölü arkanıza alınca, nehrin sağ tarafı) eski şehir. Buranın ara sokaklarında salınırken birbirinden etkileyici Weinmarkt, Hischenplatz ve Kornmarkt meydanlarını es geçmeyin.

Museggmauer

Şehrin surlarının bir bölümü olarak 1386’da yapılan ve eski şehri çevreleyen duvar, hâlâ ilk günkü gibi ayakta. Duvar boyunca sıralanan dokuz kuleden dördü (Schirmer, Zyt, Wacht ve Männli) ziyarete açık. Zyt Turm, yani saat kulesinin de ilginç bir özelliği var, şehrin diğer saatlerinden hep 1 dakika erken çalıyor.

Aslan Heykeli

Fransız Devrimi sırasında ölen İsviçreli paralı askerlerin anısına yapılan Löwendenkmal, Luzern’deki en önemli turistik atraksiyonlardan biri. Yılda 1,5 milyon kişi dünyaca ünlü bu anıtı görmeye geliyor. Hazır bu civardayken, buz devrinin izlerini süren Gletscher Garten ve onun içindeki ayna labirenti de gezip görmeye değer.

Luzern Gölü

Gölün orijinal adı Vierwaldstättersee… Bu bakmadan yazması imkansız olan isim, gölü çevreleyen 4 kantona (Uri, Schwyz, Nidwalden, Luzern) atıf yapıyor. Türkçesi Dört Orman Kantonu Gölü gibi bir şey. Her neyse, gölde farklı tema ve rotaları olan buharlı gemi turlarına katılabilirsiniz. Kahvaltı gemisi, fondü gemisi hatta fajita gemisi bile var. Dileyene Rigi ya da Pilatus gibi yüksek yüksek tepelere gemi+tren+teleferik kombolu günübirlik turlar da var.

Rigi Dağı

Biraz dağ havası almak için Luzern’den buharlı gemiyle Vitznau’ya gidip oradan da Avrupa’nın en eski dağ treniyle Rigi’ye çıkabilirsiniz. Dağların Kraliçesi olarak bilinen Rigi’de toplam 100 km’lik yürüyüş yollarından birinde turlayın ya da sadece durun ve olağanüstü manzaranın keyfini çıkarın.

Pilatus

Pilatus, nam-ı diğer Ejderha Dağı’na gitmek için en pratik yol Altın Tur‘a katılmak. Tek biletle gemi+tren+teleferik+otobüs kullanarak, hızlandırılmış, günübirlik bir Alpler gezisi: Sabah Luzern’den gemiyle Alpnachstad’a, ordan dünyanın en dik dişli demiryolu treniyle Pilatus Kulm’a çıkış; öğleden sonra teleferikle Kriens’e, oradan da otobüsle başladığınız yere, Luzern’e dönüş… Güncel tarih ve saatleri sitesinden takip edin.

İsviçre Ulaşım Müzesi

Avrupa’nın en kapsamlı ulaşım müzesi olan İsviçre Ulaşım Müzesi (Verkehrshaus), hava, kara, deniz ve uzay taşımacılığının yanı sıra telekomünikasyondaki gelişimi interaktif bir şekilde sergiliyor. Simülatör marifetiyle tren kullanabilir, TV-Radyo stüdyolarında programcılık oynayabilir ya da dev bir kuşbakışı fotoğrafın üzerinde yürüyerek İsviçre’yi keşfedebilirsiniz. Müzede ayrıca Planetarium, i-Factory, Arena gibi özellikle çocuklar için çok eğlenceli bölümler var.

Uffschötti

Uffschötti, İsviçre’nin en güzel plajlarından biri. Luzern’e yazın giderseniz serinlemek için adres burası. Kum plajdan göle girebilir, yeşil çimlerde yayılabilir, futbol ya da voleybol oynayabilirsiniz.

4 comments

  1. Merhaba, bu ay içerisinde basel havaalanından Luzern’e gelmeyi planlıyoruz. Ulaşımı nasıl sağlayabiliriz? Yardımcı olabilirseniz çok mutlu olurum 🙂

    Beğen

  2. Merhabalar,

    Haftaya 2 günlüğüne Luzern’e geleceğiz. Bir günümüzü kenti gezmeye ayıracağız. Diğer günümüzde de sizin yazınızda bahsettiğiniz Altın Tur‘a katılalım diye düşündük. Ancak biletler online satılmıyor. Bir gün önceden bilet almak istesek herhangi bir sıkıntı yaşar mıyız?

    Beğen

    • Merhaba, hayir yasamazsiniz. Simdiden iyi tatiller! Ancak su anda Alpnachstad – Pilatus disli demiryolu kapali gorunuyor, guncel bilgileri sitesinden takip etmenizde fayda var.

      Beğen

Yorum bırakın